BENVINGUTS AL CLUB ESCACS PALLEJÀ

6 de gen. 2017

Toni Gallego Bergadà nou jugador del CEP


En Toni Gallego Bergadà(2291 elo català i 2148 elo Fide) s’incorpora aquesta temporada 2017 com a nou jugador del club on defensarà el primer tauler. Paral.lelament també imparteix classes d’escacs dirigides al grup de nivell avançat de joves jugadors a la Escola d’Escacs.

En Toni també esta acabant d’estudiar la carrera de Psicologia i em aprofitat a fer-li un a petita entrevista que ha acceptat gustós

- ¿Quan vas començar a jugar?

Doncs crec que vaig començar a jugar als 8 anys tot i que no recordo exactament quan vaig aprendre. Des de petit els meus records estan lligats d’una manera o un altra als escacs així que des de sempre!

- ¿Quines persones et van influir?

Sense cap mena de dubte el meu pare! Tinc records molt agradables de posar-me des de molt petit al seu costat mentre jugava a escacs a l’ordinador i escoltava musica (curiosament AC/DC, el que ara és un dels meus grups de música preferits.) i crec que així vaig aprendre.

- ¿Quins han estat els teus clubs?

La veritat es que he jugat en bastants clubs pel “poc” temps que porto jugant a escacs però crec que és perquè sempre he buscat un projecte engrescador on estar integrat.
He jugat dos etapes a la Penya d’Escacs Ribes, on vaig iniciar-me i on el meu pare va aconseguir que un grup de nens que pràcticament no sabien jugar a escacs es fessin amb el Campionat de Catalunya sots-10 per equips, posteriorment vam anar al Casino Prado de Sitges per seguir progressant. Després vam marxar al que considero el club més important per mi en el que he jugat, el Club d’Escacs Montmeló. En aquest club vaig fer molts amics i vaig aprendre moltíssim, desgraciadament per problemes personals extra esportius vaig haver de marxar i vaig tornar al Sitges per ajudar a l’equip a assolir la Divisió d’Honor. Finalment i mig retirat vaig jugar al club de la ciutat on estic vivint, la Gran Penya de Vilanova on vaig tornar a jugar de manera seriosa i vaig començar a donar classes.

- ¿ Com ha estat el teu aprenentatge dels escacs?

Considero que el meu aprenentatge ha estat bastant autodidacta i molt erràtic, tot i que he tingut grans entrenadors en períodes curts de temps, mai els he aprofitat al 100% com hauria d’haver fet. He tingut períodes molt irregulars d’aprenentatge, no ha sigut una progressió constant i per tant puc tenir nivell irregular en segons quines fases del joc.

¿ Creus que hi ha que jugar més i estudiar menys o a l’inrevés?

Crec que és molt important mantenir un equilibri entre jugar i estudiar, estudiar molt i jugar poc provoca que no s’assoleixi correctament l’aprenentatge i pot crear un sobre excés d’informació perjudicial. Al contrari, jugar molt sense estudiar pot provocar que el nostre nivell pugi a curt termini, ja que la nostra competitivitat puja, però el nivell segueix igual i no es millora.

- ¿ Com has escollit el teu repertori d'apertures?

Sempre he tingut un repertori d’apertures molt canviant i basat en variants secundaries poc fiables, això ha provocat que les apertures hagin estat un dels meus punts febles des de sempre. Últimament m’he centrat més en variants principals que concordaven amb el meu estil i els resultats han estat positius.

- ¿ Com és el teu estil? Quins consideres que són els teus punts forts?

Sempre he tingut un estil agressiu i tàctic, probablement hem vingui de família, i els meus punts forts son les posicions obertes i d’enrocs oposats.


- ¿Quins són els teus jugadors favorits?

El meus jugador preferits són el GM canadenc Eric Hansen, fundador del grup conegut com a ChessBrahs i el MI John Bartholomew dels EEUU. Van aconseguir, gracies al seu contingut tant de YouTube com de Twitch, que tornés a recuperar les ganes de jugar a escacs en una època que havia perdut l’esperit competitiu i les ganes de jugar. Recomano passar-se pels seu canals de YouTube, https://www.youtube.com/user/chessbrah i https://www.youtube.com/channel/UC6hOVYvNn79Sl1Fc1vx2mYA

- ¿Quina és la teva preparació davant un torneig?

Davant d’un torneig no m’agrada fer res especial, descansar bé dies abans, crear-me un objectiu realista per motivar-me davant del torneig i agafar ritme competitiu abans de començar-lo jugant  per Internet.

- ¿A quins tornejos participes actualment?

Actualment no estic jugant cap torneig per incompatibilitat d’horaris amb la Universitat i la feina d’àrbitre de futbol. Tinc moltes ganes de “tornar a tocar fusta” a la Lliga Catalana i intentaré compaginar-ho amb algun altre torneig.

- Quan fa que dones classes d’escacs als nens?, ¿Ens podries dir alguna cosa al respecte, així com els avantatges en la pràctica dels escacs ?

Seriosament aquest serà el meu segon any donant classes a nens, es una vesant dels escacs que sempre havia tingut guardada en un calaix i quan hem va sorgir la possibilitat no vaig dubtar. Crec que existeix molta bibliografia i gent molt més capacitada que jo per explicar les bondats dels escacs en el nens però el que més m’agrada dir al respecte i crec que és una de les coses més importants que aporta els escacs als nens és el fet d’ajudar-los a aprendre gestionar les emocions. En una partida d’escacs totes les decisions porten conseqüències, tant positives com negatives, i els nens han d’aprendre a entendre que les seves decisions tenen conseqüències i saber sobreposar-se a elles.

 - ¿Quines consideres que són les qualitats necessàries per la pràctica dels escacs competitiu?

Crec que és molt important una gran fortalesa mental ja que els escacs són un esport molt dur i a vegades poc gratificant. Molts cops els resultats no acompanyen al gran esforç invertit i pot arribar a ser molt frustrant.

 - ¿ Com és la teva metodologia d'ensenyament?

M’agrada adaptar-me als alumnes i no seguir una metodologia fixa. Crec que un bon professor és el que sap cobrir les necessitats de l’alumne i per fer això s’ha d’adaptar la metodologia.. Hi ha alumnes que són més dispersos i necessiten una metodologia clàssica amb feina molt pautada i altres més creatius i curiosos que necessiten que el professor faci una tasca d’acompanyament i suport.

- ¿Quines han estat les majors gratificacions com a jugador d'escacs?

Pot sonar a tòpic però el millor de jugar a escacs són les grans amistats que he fet al voltant d’aquest esport. Els escacs m’han ajudat molt a nivell personal en moments difícils i tot i que he tingut èpoques més actives que altres mai considero que ho hagi deixat del tot. A nivell esportiu espero que encara no hagin arribat els meus millors moments.

-Quines són les teves principals fites esportives a curt i mig termini?

A nivell esportiu m’agradaria assolir el títol de Mestre Català i potser en un futur el de Mestre FIDE però el que més il·lusió hem fa actualment és intentar classificar a algun dels meus alumnes per la final Nacional de Catalunya per Edats.

Finalment, em vols afegir alguna cosa més que vulguis comentar?

Tan sols agrair al Club d’Escacs Pallejà i els seus jugadors que hagin confiant en mi per aquest projecte i la bona rebuda que he tingut.


Moltes gràcies Toni per la teva atenció i que siguis molt feliç al Pallejà.